Vítězkou prvního ročníku celostátní soutěže Svačina roku s Rio Mare je Lucie Hlaváčková ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Městec Králové. Tato studentka získala odměnu 10 000 Kč. Na druhém místě ohodnoceném částkou 6 000 Kč skončila Gabriela Kinkorová ze Zlína. Třetí místo a 4 000 Kč si odnesl Matěj Kohout z Poděbrad. Cenu dětské poroty v hodnotě 5 000 Kč obdržel Tomáš Janíček z Olomouce. Pořadatel soutěže společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare, rozdala na cenách celkem 25 000 Kč.

Do soutěže se přihlásilo celkem 97 studentů z 24 středních škol. Studenti museli využít jako hlavní surovinu pro přípravu tuňáka Rio Mare nebo tuňákový krém Rio Mare Paté. Dvanáct finalistů bojovalo o vítězství v gastronomickém studiu školy vaření Chefparade v areálu Holešovické tržnice v Praze. Odborným garantem a předsedou poroty byl držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka.

Ve finále ocenila odborná porota v čele s Vladimírem Pickou tři soutěžící a jeden soutěžící obdržel zvláštní cenu dětské poroty. Lucie Hlaváčková vyhrála gastronomickou soutěž Svačina roku s Rio Mare s receptem na „Toustové řezy s Rio Mare“. Pokrm na druhém místě „Tuňákový salát s cizrnou a bylinkovou bagetou“ připravila Gabriela Kinkorová ze Zlína. Na třetím místě, s receptem na „Celozrnné palačinky s lososovým krémem“, skončil Matěj Kohout z Poděbrad. Dětská porota ocenila „Tuňákový salát s dresinkem“ od Tomáše Janíčka z Olomouce.

Ředitel pořádající společnosti Bolton Czechia Ing. Richard Krejčí k proběhlé soutěži uvádí: „Soutěží jsme představili tuňáka jako chutný a zdravý produkt bohatý na bílkoviny, který je vhodný pro přípravu rychlé a moderní svačiny a představuje důležitou složku kompletní a vyvážené stravy. Spotřeba ryb je v České republice výrazně pod průměrem vyspělých zemí a je nižší, než jsou doporučení výživových specialistů. Tuňák je velmi dobrou rybou pro děti a dospívající; cílem soutěže bylo příhodnými recepty přiblížit zdravé a chutné tuňákové maso právě mladé generaci. Tento úkol se podařilo splnit - nejen kvalita soutěžních produktů, ale také poctivá práce a zručnost budoucích profesionálních kuchařů nás velmi potěšily.“

V živém finálovém kole 12 účastníků připravovalo pokrmy před odbornou porotou

Předsedou poroty a odborným garantem soutěže byl Mistr Kuchař Vladimír Picka, který popisuje hodnocení finálových receptů: „Finalisté měli na přípravu 5 porcí 20 minut. Porota hodnotila u pokrmu chuť, dodržení motivu dle zadání, kreativitu, složení receptury a techniku přípravy.“

V prvním korespondenčním kole soutěžící připravili a nafotili pokrm, který zaslali společně s vyplněným průvodním listem. Ten obsahoval kalkulační list a technologický postup přípravy. Každý soutěžící mohl přihlásit jeden recept.

Vítězný recept Toustové řezy s Rio Mare Lucie Hlaváčkové

Suroviny (5 porcí):

  • 400 g toustového chleba
  • 125 g tuňákového krému Rio Mare Paté
  • 100 g papriky
  • 100 g okurky
  • 5 g bílého pepře
  • 30 g okurkové mřížky
  • 5 g citronové šťávy
  • 5 g čerstvého kopru

Postup:

Do misky vložíme na malé kostičky nakrájenou papriku a okurku. Přidáme tuňákový krém Rio Mare Paté, citrón, nasekaný kopr, bílý pepř a vše důkladně promícháme. Ořízneme okraje u toustového chleba a na první plátek klademe směs a vložíme druhý plátek. Vytvarujeme do čtverce. Přepůlíme nožem a servírujeme na talíř. Dozdobíme okurkovou mřížkou.