Komplikované podmínky pro vinaře
Letošní vinobraní na jižní Moravě začíná přibližně o tři týdny dříve než v předchozích letech, podobně jako v dalších vinařských regionech v Maďarsku nebo Slovensku. Vinaři letos čelí náročným podmínkám způsobeným klimatickými změnami, které se projevily vysokými teplotami již na počátku roku. Tento předčasný rozvoj vegetace vedl k tomu, že jarní mrazy způsobily značné škody na vinicích.
„Letos je velkou výzvou správně načasovat sklizeň, abychom zvládli sklidit maximum hroznů ve správné fázi dozrávání,“ říká Libor Výleta, ředitel vinohradnictví skupiny BOHEMIA SEKT.
Boj s mrazy a vlhkostí
Jarní mrazy měly za následek dvojí kvalitu hroznů – zatímco některé dozrávají v dřívějším termínu, jiné jsou poškozené a dozrávají později. K tomu se přidalo nadměrné množství srážek, které zvýšilo tlak na houbové choroby a plísně. Přesto se hrozny, které vinaři zvládli ochránit, vyvíjejí dobře a jejich kvalita je na vysoké úrovni.
„Celkový výnos bude nižší než v jiných klimaticky příznivějších letech,“ dodává Výleta.
Příprava na Svatomartinská vína
Vinaři již začali sklízet rané odrůdy, jako je Muškát Moravský a Müller Thurgau. Zahájení sklizně již v srpnu připomíná extrémně teplý rok 2018. „Dokud hrozny nejsou ve sklepě, může se stát cokoliv,“ říká Petr Ptáček, ředitel vinařství Habánské sklepy. Díky brzkému termínu sklizně však mají vinaři více času na přípravu tradičních Svatomartinských vín, která se každoročně uvádějí do prodeje 11. listopadu.