Chutě na sladké způsobuje především nevyrovnaná, nepravidelná a nekvalitní strava. Rovněž také snaha vynechat sacharidy například ve formě příloh, které jsou energetickým palivem. Proto je tolik důležité stravovat se pestře, pravidelně, konzumovat ke svačinám sezonní ovoce, jako přílohy k hlavním jídlům volit bulgur, kuskus, celozrnné těstoviny nebo rýži basmati.

Bílý cukr má spoustu škodlivých účinků pro naše zdraví

Při konzumaci bílého cukru musí tělo sahat při jeho zpracování do minerálních rezerv, zejména pak po vápníku v kostech a zubech, zinku a hořčíku. „Bílý cukr jednak přispívá ke vzniku obezity a s ní spojenými civilizačními onemocněními, dále ale může stát třeba za vznikem plísní na kůži, zubních kazů a v neposlední řadě také oslabuje imunitní systém," upozorňuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz

Cukr jako návyková látka

Cukr je bohužel i návykovou látkou a jeho častá konzumace vede k touze po větších dávkách. Cukr také neblaze působí na pleť, přispívá k jejímu rychlejšímu stárnutí, akné a mdlé barvě. Navíc je o cukru, stejně jako o soli, dobře známo, že zatěžuje ledviny, kardiovaskulární systém atd.

Pozor i na skryté cukry v pečivu, sirupech a limonádách

Sladké nápoje jsou v české populaci hojně rozšířené. Když si však připravíte nápoj z neperlivé vody, nakrájíte do něj pár koleček sezonního ovoce a přidáte například několik snítek bylinek, zajisté si pochutnáte. Po několika dnech si na přeslazenou chuť limonády ani nevzpomenete a po několika týdnech vám přestane naprosto chutnat.

Cukr je také v nespočtu  potravinových výrobků, třeba v kečupu, omáčkách, salátovém dresingu i v masných výrobcích.

Čím cukr nahradit?

Při přípravě moučníků lze cukr nahradit například namočenými a rozmixovanými datlemi,  javorovým sirupem nebo kvalitním nepasterizovaným medem.

Jaké jsou triky v obchodech?

Pozor na jiné názvy pro cukr, co vypadají zdravě. Jako je například třtinový cukr či kukuřičný sirup. Cukr se skrývá pod hnědým cukrem, ale i maltózou, fruktózou, dextrózou či pod pojmem agávový sirup i rýžový sirup. „Stejně tak jako melasa, med či javorový sirup. I když některé přírodní z nich mohou být vhodnější než rafinovaný cukr. Mají nižší glykemický index, sacharidy z nich se do krve vstřebávají pomaleji a tak rychle nezvedají hladinu inzulinu v těle a nemáte hned po jejich sněžení opět hlad," vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz

 

Fit cheesecake

Ingredience na 12 porcí:

1 sáček vanilkového pudinku SLIMBEL  SYSTEM

250 ml mléka 1,5 % tuku

500 g nízkotučného tvarohu (1,1 % tuku)

1 želatinový ztužovač

100 g celozrnných sušenek FIBROKI

10 g želatiny na ovoce (nemusí být)

sezónní ovoce (500 g jahod, 150 g borůvek)

káva APINAT

Postup:

V misce smíchejte vanilkový pudink SLIMBEL SYSTEM s 250 ml studeného mléka, přidejte tvaroh a rozmíchejte. Do směsi přidejte ztužovač rozředěný ve studené vodě. Připravte si dortovou formu, kterou pokryjete vrstvou tvarohovopudinkové směsi. Na směs poklaďte sušenky a ovoce. Natřete zbylou směsí a opět poklaďte ovoce, které můžete ještě přelít rozpuštěnou želatinou. Dort nechte ideálně přes noc vychladit v ledničce.

Tip: sušenky FIBROKI pokapejte vychlazenou zelenou kávou APINAT, jsou pak vláčnější.

Výživové hodnoty na 1 porci: 126 kcal

Bílkoviny: 43 %

Sacharidy: 46 %

Tuky: 11 %