Safari v ostravské zoologické zahradě bylo otevřeno v roce 2014. Zahrnuje tři výběhy (Afrika, Persie a Indie) o celkové rozloze téměř šest hektarů, v nichž v současné době žije asi stovka zástupců africké a asijské fauny ve více než 10 druzích. Návštěvníci se mohou projet safari expresem každý den v době od 10 do 18 hodin. Délka jedné jízdy je asi 15 až 20 minut. Nástupiště se nachází pod výběhem žiraf.

Afrika

Novinkou letošní sezóny ve výběhu Afrika je zde osmičlenné stádo vodušek abok tvořené jedním samcem a sedmi samicemi. Tento druh má mezi voduškami nejvýraznější pohlavní dvojtvárnost: ve výběhu je proto snadno k rozeznání samec od samic – samec má dlouhé lyrovité rohy a je větší, zbarvení srsti je čokoládově hnědé s bílou skvrnou přes ramena a s malými bílými skvrnkami kolem očí. Samice jsou zlatohnědé s bílým bříškem a jsou bezrohé. Je také ze všech pěti druhů vodušek nejvzácnější. V Červeném seznamu IUCN je zařazena v kategorii ohrožený (Endangered). Ačkoliv se těmto voduškám v lidské péči poměrně daří (v Evropě je chováno více než 200 jedinců ve více než 20 institucích), v přírodě obývá poměrně malé území v Jižním Súdánu a okrajově v Etiopii.

Ze „starých“ obyvatel afrického výběhu je zde skupina pěti žiraf Rothschildových a stádo antilop losích se třemi letošními mláďaty. 

Persie

Ve výběhu Persie žijí tři druhy velmi vzácných asijských kopytníků: onageři, daňci mezopotámští a nově samec gazely perské. Ačkoliv je v tomto výběhu nejmenší, je to největší asijská gazela nazývaná též džejran. Samci mají zesílené hrdelní chrupavky, které jim slouží v období říje k hlasové signalizaci. Je to také jeden ze čtyř asijských kopytníků, u nějž byla popsána orální masturbace.

Chovné stádo onagerů aktuálně čítá sedm členů, samčí skupina daňků mezopotámských je pětičlenná.

Indie

Nejrozlehlejší výběh ostravského safari obývá nejvíce zvířat i nejvíce druhů. Tím nejnovějším je koza šrouborohá zastoupená třemi mladými samci. Typická je pro ně bradka, hříva a především mohutné rohy spirálně stočené nahoru, které mohou měřit okolo 100 cm. Pro ně byli často loveni, v důsledku čehož jsou v přírodě ohroženým druhem. Samice mívají rohy do 30 cm. Koza šrouborohá bývá nazývaná také koza kruhorohá nebo markhur.

Indický výběh dále obývá chovné stádo pestrých jelenů axisů indických, které tvoří jeden samec, 14 samic a čtyři letošní mláďata. Dále je zde chovné stádo vzácných jelenů barasing čítající jednoho samce a pět samic. Mezi obyvateli tohoto výběhu jsou dále dva zástupci turů – nilgau pestrý a buvol domácí. Stádo nilgau čítá jednoho samce, čtyři samice a dvě letošní mláďata. Dvě samice buvola domácího pobývají často ve vodě u napajedla. Nejpočetnější skupinou indického výběhu je 23 samců antilop jeleních. Nepravidelně se zde vyskytuje také jediný zástupce indické avifauny – páv korunkatý.

Zde je malá ukázka z ostravského safari.

Dovolujeme si upozornit, že jízda safari expresu může být s ohledem na pohodu zvířat či z provozních důvodů kdykoli zastavena. Vzhledem k tomu, že zvířata mají k dispozici rozlehlé výběhy s přirozeným porostem stromů a keřů, je třeba počítat i s tím, že někdy bude vidět jen část obyvatel.