1. Snídaně

Že je snídaně základ dne, vám už snad ani říkat nemusíme.  Všichni to moc dobře ví – teoreticky. Ale buďme realisté. Je jasné, že stále spousta z vás snídani odbývá nebo ji jednoduše vynechá. Je to ale chyba, která vás dohání po celý den. Je to jedna z největších příčín celodenního mlsání. Velkým sytým obědem, situaci nezachráníte. Spíše svůj organismus utlumíte.


2. Dehydratace, přítel hladu

Podle Věry Burešové, hlavní výživové poradkyně společnosti Naturhouse může být příčinou i dehydratace. Proto se doporučuje při prvním pocitu hladu nejprve vypít cca 3 dl vody a chvíli počkat. Pocitem hladu nám dává tělo najevo, že mu něco chybí a v první řadě to mohou být právě tekutiny. Hladu je nejlepší se vyhnout, ale jak? Především pozor na dlouhé pauzy bez jídla a pití.

Pitným režimem se ale nemíní alkohol. Po požití alkoholu rychle stoupá hladina cukru a následně se dostavuje pocit hladu, je to podobné jako při konzumaci sladkých jídel. A navíc, vzpomeňte, že už po staletí si lidé dopřávají aperitiv před jídlem. Takto připravují žaludek na větší hostinu.

3. Pozor na nedostatek spánku

Ano, při nedostatku spánku může být zvýšený pocit hladu. „Jakmile máte narušený spánkový režim a tělo se dostatečně neregeneruje, začne se zvyšovat hladina hormonu ghrelinu, to je takzvaný  hormon  hladu, a zároveň se snižuje hladina hormonu leptinu, to je naopak hormon sytosti,“ říká Věra Burešová

4. Mohou za to sacharidy

Otázka je jaké sacharidy a jejich množství. Jestli jednoduché jako např. řepný cukr, ovocný cukr nebo komplexní, které jsou obsaženy např. v bramborách, rýži. Především u těchto potravin je důležité si hlídat glykemický index, který nám ukazuje, jak moc rychle nám stoupne hladina cukru po požití určité potraviny.


5. Může za to i hladina krevního cukru

Jakmile nám rychle stoupne hladinu cukru, tělo reaguje tím, že rychle vyloučí inzulín a zákonitě nám posléze pak hladina cukru rychle klesne a tím se opětovně dostavuje pocit hladu. Tento stav se dokola opakuje, především u lidí, kteří často mlsají sladkosti.

6. Možná vám chybí bílkoviny

Bílkoviny patří k základním živinám, které jsou nezbytné pro fungování našeho organismu, navíc patří k potravinám, které snižují glykemický index jídla a udržují delší pocit sytosti. „V případě, že máme v jídelníčku nevyvážený obsah bílkovin, naše tělo po nich “volá” pocitem hladu,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně z Naturhouse


7. Nehltejte jídlo

Ideálně bychom měli každé sousto důkladně rozžvýkat a to cca 21x. V případě, že jídlo rychle zhltneme, tak našemu mozku dojde signál z trávicí soustavy, že jsme něco snědli daleko později a může hrozit riziko, že se člověk začne “dojídat”.

 

8. Nechcete trpět hladem? Jezte pravidelně

Nepravidelná strava podle výživových specialistů z Naturhouse s delšími pauzami mezi jídly nás pak dožene až k vlčímu hladu, většinou večer, kdy už máme klid a neubráníme se obrovské porci, kterou už naše tělo nespálí a naopak si uloží do  “zásob” v podobě tuku. Nepravidelným stravováním máme nestabilní hladinu cukru v krvi. Ideálně si jídlo rozložte to 5 až 6 porcí za den. Jen tím se vyhnete vlčímu hladu a konzumování objemných porcí.