Stárnutí k našemu životu patří a nemělo by být ničím, za co bychom se měli stydět. Naopak bychom si měli těchto let co nejvíce užít. Vyšší věk se samozřejmě pojí s různými zdravotními obtížemi, ale správný životní styl nám může pomoci nenechat vše náhodě. Navíc nikdy není pozdě ani brzy začít se o sebe starat. 

Kolik je svíček na vašem dortu?

Spočítat biologický věk není úplně jednoduché. Odráží se v něm řada faktorů od zdravotní historie, pohybové aktivity, stravování, návyků, množství stresu či neřestí v podobě kouření nebo popíjení alkoholu. Rozsáhlý dotazník nejlépe zpracují zkušení lékaři či výživoví poradci, kteří zároveň dokážou poradit s případnou změnou. „Pro mnoho z nás se biologický a reálný věk liší a nemůžeme od našeho těla čekat, že pokud o něj nebudeme pečovat, vydrží nám pevné a zdravé po mnoho let,“ varuje Štěpánka Štěpánová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE. 

Některé studie mladých čtyřicátníků ukazují, že jejich biologický věk se může na základě zdravotního stavu, rodinné anamnézy i životního stylu pohybovat na úrovni o deset let mladšího, ale i šedesátiletého člověka. „Pokud chceme být aktivní a svěží senioři, musíme začít již v mládí. Některé špatné návyky včetně nedostatku spánku nebo přílišný stres nám dokážou ublížit natolik, že stárneme rychleji, než jak nám přibývají svíčky na dortu,“ upozorňuje Štěpánka Štěpánová z www.naturhouse-cz.cz. 

Nenechat nic náhodě

Jak se ale vyrovnat například s pracovním zatížením a stresem? Ideálně sportem nebo aktivním odpočinkem. „Mnoho vysoce postavených manažerů, kteří jsou pod velkým tlakem, se snaží bojovat s takzvaným syndromem vyhoření. Vědomě věnují své peníze a zbylý čas sportovním aktivitám i relaxaci, protože umět odpočívat je důležité, a snad i důležitější, než práce. Alespoň pokud si chceme náš život užít,“ popisuje Štěpánka Štěpánová.

Jídlo je velkou součástí našeho života, ať se nám to líbí nebo ne. Proto je velmi důležité, jaké potraviny kupujeme a jíme. „Ořechy, ryby, ovoce, zelenina nebo například zelený čaj by rozhodně měly patřit do našeho jídelníčku,“ říká Štěpánová z NATURHOUSE. „Základ každého jídla by měl tvořit dostatek zeleniny a kvalitních bílkovin. Naopak příliš mnoho bílého pečiva a přidaného cukru nám škodí,“ dodává. Pokud si však se svým jídelníčkem nebo životním stylem nevíte rady, neváhejte se obrátit na poradce z NATURHOUSE, kteří jsou připraveni vám pomoci.

Potraviny, které podpoří zdravé tělo i mysl podle Štěpánky Štěpánové z NATURHOUSE:

1.    Ořechy jsou bohaté na antioxidanty a podle některých studií dokonce umí zabránit poškození buněk volnými radikály. 
2.    Rybí olej i ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny a vitamin B12 a rozhodně by měly být na našem stole alespoň dvakrát týdně. Vitamin B12, který najdeme i ve vejcích, mléčných výrobcích a mase, je účinný například v boji s Alzheimerovou chorobou.
3.    Mrkev je výborná nejen na zrak, ale i funkci mozku. Stejně jako olivový olej, papriky nebo řapíkatý celer obsahuje látku luteolin, která příznivě působí na paměť.
4.    Bobulovité ovoce je bohaté nejen na vitaminy, ale i další látky zlepšující naši paměť i náladu – působí totiž proti depresi. 
5.    Špenát je pro změnu skvělým zdrojem vitaminů C a E, které podporují správnou funkci mozkové i nervové tkáně.
6.    Dopřát si směle můžete i kávu a čaj. Více než dva šálky černé kávy denně sice nejsou vhodné, ale v přiměřené míře mohou napomoci v boji s Alzheimerovou chorobou. Naopak zeleného čaje (zkuste například MatchaTea) si můžete dát téměř neomezeně. Je skvělý nejen pro mozkovou aktivitu, ale například i v boji s nadváhou či cukrovkou.