Slovo káva

Slovo káva pochází z arabského "kaweh", jež v překladu znamená sílu, energii a pevnost.

Podle legendy kávu objevily kozy

První zmínky o kávě pochází z Etiopie, z devátého století a její objev byl dílem náhody. Podle legendy si místní pastevec všiml, že když jeho kozy snědí jisté červené bobule rostoucí na křovinách, jsou pak výjimečně skotačivé. Začal je tedy sám pojídat a zjistil, že je sám také nejen živější, ale i šťastnější.

Účinky kofeinu

Kofein je znám svými povzbuzujícími účinky na mozkovou činnost, má však i celou řadu dalších účinků. Zvyšuje krevní tlak a produkci žaludečních kyselin, zrychluje puls, zlepšuje využití tukových zásob a tukové kyseliny uvolňuje do krevního řečiště.

Tyto účinky mohou trvat od několika hodin až do dvanácti hodin. Nicméně již po čtyřech dnech pravidelného užívání se tělo stane rezistentním. Tedy, i když kofein prvně zvýší krevní tlak a zrychlí tep, při jeho pravidelné aplikaci žádné změny patrny nebudou.

Nejvhodnější doba na pití kávy pro dodání energie

„Pokud pijete kávu především pro dobití energie, je kontraproduktivní pití kávy hned ráno po probuzení. Je to dáno hladinou kortizolu v krvi, ten se totiž ráno o naše probuzení postará i bez kávy,“ říká Luboš Martínek z CrossCafe.

„Hladina kortizolu však začíná zhruba hodinu po probuzení postupně klesat a pomalu přichází ideální chvíle na první šálek kávy, jenž se doporučuje zhruba mezi půl desátou až půl dvanáctou. Další pokles přichází až mezi půl druhou a půl šestou odpoledne, kdy je ideální čas na další šálek,“ dodává Martínek.

Jaký byl hlavní důvod vzniku a růstu popularity ristretto?

Ristretto pochází z jižní Itálie, konkrétně ze Sicílie. Je dost podobné espressu, s tím rozdílem, že jeho objem je o něco menší - okolo 20 ml. Příprava ristretta je stejná jako u espressa, jenže s nižší dobou průtoku vody.

Ristretto vymysleli italští jižané kvůli vysokým teplotám, jež v kraji panují, kdy bylo potřeba nápoj ještě zmenšit, aby při jeho pití nedocházelo ke zvyšování teploty organismu.

Víte, co jsou v našich končinách méně známé druhy kávy Cortado, Breve a Con Panna?

Káva Cortado je specialitou španělsky mluvících zemí. Jedná se v podstatě o zmenšeninu kávy latte či macchiato. Káva Breve je americkou variantou latte, jedná se o espresso s mlékem a smetanou. Espresso Con Panna je espresso se smetanou.