Ideální párování

Čokoládu – stejně jako víno – lze hodnotit podle mnoha kritérií, která jsou si v ledasčem velmi podobná. Záleží zejména na jejich chuti a vůni. Opravdový chuťový zážitek prožijete, pokud vyberete tu správnou „barevnou“ kombinaci vína a čokolády.

„Zkoušíte-li párování vína a čokolády vůbec poprvé, pak vsaďte na klasickou kombinaci, kterou je silná hořká čokoláda a červené víno s vyšším obsahem tříslovin a nižší kyselinou, a to například odrůdy Cabernet Savignon či Merlot,“ doporučuje Filip Jantač z Global Wines.

Jste-li příznivcem hlavně bílého vína, vsaďte na vína oxidativního charakteru. Tedy taková, která leží po delší dobu v sudech, jsou vyzrálejší a trošičku těžší. Ideální odrůdy ke kombinaci s hořkou čokoládou jsou tokajská či muškátová vína.

Jaké víno k mléčné a bílé čokoládě?

Nepříliš typické jsou kombinace vína s ostatními čokoládami. Máte-li ovšem nejraději mléčnou čokoládu, zvolte spíš lehčí vína, například Savignon Blanc, Chardonnay nebo portské víno Royal Oporto Ruby.

„V neposlední řadě je tu čokoláda bílá, která je velmi netypická pro kombinaci s vínem. Vyzkoušet ji můžete k německému rieslingu, nebo slámovým vínům, ledovým vínům a šumivým vínům Demi Sec, jako je například Freixenet Carta Nevada,“ doporučuje Filip Jantač z Global Wines.  

Jak degustovat?

Po vhodném výběru odrůdy vína a příchutě čokolády postupujte v degustaci podle rad Filipa Jantače z Global Wines.

„Nejprve vložte do úst kousek čokolády, lehce zahřejte na patře a až se začne rozplývat, zvolna jej poválejte na jazyku až do úplného rozpuštění. V tu chvíli můžete naplno vnímat všechny chutě čokolády. A nyní také přichází okamžik pro napití vína. Doušek vína nechte také zvolna plynout v ústech. Při polknutí poté prožijete opravdový koncert chutí, často velice překvapivý,“ říká Jantač.